Crearea unei aplicatii pentru Android

Cele mai multe proiecte din portofoliul nostru aferent practicilor de dezvoltare de aplicatii mobile sunt destinate plaformei Android. Cererile care corespund acestei platforme apar cu o frecventa ridicata, motiv pentru care crearea de aplicatii Android a devenit specialitatea noastra. 

Din randurile urmatoare vei afla mai multe despre procesul prin care elaboram solutii pentru aplicatii mobile si, apoi, vei intelege precis de ce piata aplicatiilor mobile este dominata de prezenta Android-ului. Mai jos, iti prezentam solutiile noastre de programare de aplicatii Android.

Ce fel de resurse implica crearea unei aplicatii Android?

Conditiile optime pentru dezvoltarea aplicatiilor implica, bineinteles, mai multe etape bazate pe folosirea anumitor programe si dispozitive. Iata care sunt resursele de baza necesare pentru echipa noastra in crearea unei aplicatii pentru Android:

  • Un SDK, adica un software development kit, care face exact ce-i spune numele – este un set de instrumente necesar pentru dezvoltarea unei aplicatii care sa corespunda unui anume soft, platformă hardware, framework, sistem de operare etc.
  • Un program IDE (Integrated Development Environment), ceea ce inseamna un soft precum Android Studio sau Eclipse care cuprinde un editor pentru codul sursa, instrumente de automatizare si debugging; acesta este un program esential pentru dezvoltarea de aplicatii mobile;
  • Un JDK (Java Software Development Kit), un alt set care implementeaza una dintre platformele Java;
  • Un dispozitiv virtual pentru testarea aplicatiei sau un emulator care ii permite programatorului sa testeze aplicatia prin intermediul computerului pe care lucreaza.

Pentru ca activitatile de dezvoltare de aplicatii Android au ajuns sa fie foarte comune in randul solutiilor pentru operarea cu date mobile, s-au creat noi metode de programare. Cu toate astea, limbajul Java ramane baza mijloacelor care permit crearea aplicatiilor mobile pentru Android. In plus, Google a acceptat o noua metoda de codare a aplicatiilor Android, si anume Kotlin. 

Programatorii nostri au fost foarte entuziasmati sa descopere imbunatatirile ivite din inter-operarea Kotlin cu Java. Asadar, Kotlin nu este un limbaj independent de Java, iar cei care puneau la indoiala supravietuirea celui din urma sunt acum suprinsi sa observe ca acest limbaj are o multime de motive sa reziste in continuare, sub diverse forme. Kotlin a fost conceput pe principiul open-source si intentia creatorilor a fost depasirea posibilitatilor limbajului Java. Daca esti interesat in crearea unei aplicatii Android, dezvoltatorii nostri iti stau la dispozitie.

Crearea unei aplicatii pentru Android este explicata si in infograficul de mai jos:

Etape in dezvoltarea unei aplicatii mobile Android de succes

Fiecare client al companiei noastre are cerinte specifice despre cum ar trebui sa functioneze, sa arate si sa se comporte o aplicatie mobila pentru Android, dar care sa fie totodata adaptata afacerii clientului respectiv. De aceea, in fiecare etapa a dezvoltarii aplicatiei, luam in considerare opinia si dorinta clientului, dupa cum urmeaza:

  1. Identificarea resurselor necesare si analiza – Echipa noastra lucreza cu pasiune in domeniul dezvoltarii aplicatiilor mobile pentru Android, si de aceea acordam o mare atentie proiectarii aplicatiei ce urmeaza sa fie implementata. Avem in calcul factori precum cerintele si necesitatile clientului de la aplicatia mobila de Android si functiile pe care trebuie sa le indeplineasca aplicatia in conformitate cu tehnologiile actuale;
  2. Proiectarea aplicatiei mobile – Urmatorul pas este alocarea de resurse pentru partea de proiectare. Realizam schema logica a aplicatiei, structura de baza, designul grafic al aplicatiei mobile pe baza cerintelor clientului si descrierile complete ce permit o trecere lina catre urmatorul pas, si anume implementarea;
  3. Crearea aplicatiei mobile Android – Pe baza proiectului definit si a resurselor alocate, echipa noastra de programatori specializati in creare de aplicatii mobile initiaza implementarea aplicatiei Android. Acestia utilizeaza limbaje de programare moderne si tehnologii adaptate sistemelor Android de ultima generatie. Modul de lucru al companiei noastre este unul bazat pe spiritul de echipa si pe o experienta indelungata in domeniu programarii si proiectarii;
  4. Testarea si lansarea aplicatiei mobile – Ultimul pas este verificarea atat a functionalitatii produsului finit, dar si a fiecarui element constituent cum ar fi: imagini, texte, animatii, tranzitii, s.a. Aplicatia mobila va fi optimizata atat din punct de vedere al timpului de incarcare, cat si din punct de vedere al interactiunii cu utilizatorul.

In procesul de creare de aplicatie Android vom tine cont de toti pasii descrisi mai sus.

Unul dintre rolurile esentiale ale unui front-end developer roman este gasirea si repararea greselilor sau „bug-urilor” inainte de lansarea unui site sau a unei aplicaii. Acesta verifica daca codul functioneaza conform destinatiei prin efectuarea anumitor teste special create pentru acesta.

Ideile clientilor nostri transpuse in aplicatiile Android

Crearea unei aplicatii Android va pleca, in primul rand, de la client, astfel incat acesta le prezenta specialistilor nostri una sau mai multe idei in jurul careia vor lucra programatorii nostri.

Si atunci cand aceasta idee este neclara, ii putem ajuta pe cei care vor sa o dezovlte prin diverse propuneri bazate pe experienta noastra, astfel incat ea sa prinda contur si pentru a fi dezvoltata in ceea ce ar trebui sa reprezinte si sa redea aplicatia Android. Astfel, daca aveti o idee insa nu stiti exact cum sa o transformati intr-o aplicatie, dezvoltatorii nostri va pot ajuta in realizarea ei.

La trasarea ideii principale noi vom tine cont de urmatoarele:

  • daca aplicatia are in spate si un webiste, fie el e-commerce, corporate sau blog;
  • daca aceasta va fi creata pentru a vinde anumite bunuri si care sunt acestea;
  • daca aceasta va fi o aplicatie nativa sau hibrida;
  • carui segment de clienti se adreseaza (persoanelor adulte, adolescentilor sau ambelor categorii).

Dezvoltarea unei aplicatii mobile, fie ca este pentru AndroidiOS sau alt sistem de operare, implica destul de munca inaintea inceperii lucrului propriu la aceasta, insa ideea din spatele sau va reduce destul de mult aceasta munca. Iti suntem la dispozitie si cu servicii de programare de aplicatii Android.

Crearea unei aplicatii Android are doua avantaje majore: primul este ca ofera clientilor date si informatii in timp real pe cele mai accesate dispozitive din prezent (telefoane si tablete), crescand implicarea dintre clienti si marcile promovate. Celalalt este ca se poate accesa si dupa un dispozitiv mobil, usurand interactiunea utilizatorului cu site-urile aferente.

Aplicatiile mobile native pentru Android

Am mentionat mai sus ca exista doua tipuri de aplicatii mobile: cele native si cele hibride. Astfel, o aplicatie mobila nativa pentru Android va fi dezvoltata sa functioneze doar pe device-urile care folosesc acest sistem de operare (de obicei telefoane mobile, tablete, iar mai nou chiar laptopuri de tip Chromebook).

Aplicatia nativa va avea un timp de raspuns mult mai rapid, va avea acces la diferite componente ale telefonului sau tabletei, precum camera foto, galerie de imagini si altele. Din punct de vedere al costului, crearea unei aplicatii native pentru Android poate fi putin mai scumpa datorita faptului ca un dezvoltator poate cunoaste doar respectivul sistem de operare pentru care creeaza aplicatii, insa si comportamentul si calitatile acesteia vor fi net superioare unei aplicatii hibride.

Daca va intereseaza serviciile noastre de creare a unei aplicatii native pentru Android, puteti lua legatura cu dezvoltatorii nostri pentru informatii concrete despre cum va putem ajuta.

Aplicatiile hibride pentru Android

Doar pentru ca o aplicatie nativa are anumite caracteristici superioare din anumite puncte de vedere, nu inseamna ca una de tip hibrid este mai prejos. Dimpotriva, si aceasta va avea destul de multe avantaje, printre care le metionam pe urmatoarele:

  • acestea sunt dezvoltate in baza diverselor tehnologii WEB (HTML, JavaScript, CSS),asadar presupun si o mentenanta mai usoara;
  • pot fi lansate si accesate de pe mai multe sisteme de operare;
  • au o grafica asemanatoare pentru toate sistemele de operare, astfel vor fi usor de recunoscut;
  • timpul de dezvoltare este mai mic decat in cazul unei aplicatii native, asadar si costul sau va fi mai scazut.

De asemenea, aplicatia hibrida pentru Android va fi mai usor de promovat avand in vedere prezenta sa pe mai multe dispozitive.

Indiferent de alegere, va putem oferi toate detaliile necesare pentru dezvoltarea unei aplicatii Android. De asemenea, puteti conta pe noi si pentru servicii de creare de aplicatii web care sa ruleze si pe dispozitivele cu sisteme de operare Android, iOS si Windows.

Diferentele dintre tipurile de website-uri si aplicatiile mobile

Programarea de aplicatii Android va tine intotdeauna cont de tipul de website de care va fi legata, avand in vedere ca multe persoane sau firme prefera sa foloseasca amandoua felurile de comunicare cu clientii lor.

La crearea unei aplicatii mobile pentru Android, dezvoltatorii nostri vor trebui sa stie mai intai la ce tip de website o vor conecta. Astfel, exista site-urile e-commerce care vor presupune dezvoltarea unei aplicatii Android pentru vanzari online. Acestea ar trebuie sa aiba shopping cart-uri, diverse optiuni de plata, prezentari si descrieri de produs si pagina de contact.

In cazul unei aplicatii mobile pentru Android pentru site-uri corporate, accentul va fi pus pe prezentarea de servicii si folosirea unor culori si fonturi asemanantoare cu cele ale site-ului pentu a spori familiaritatea cu firma pe care o reprezinta.

Desi mai rar intalnite, unele blog-uri care se dezvolta in mici magazine online pot beneficia de propriile aplicatii Android, asa ca puteti beneficia de servicii de creare de aplicatii mobile si chiar web si pentru acestea.

Orice idee ati avea, dezvoltatorii nostri o pot transforma in realitate in cel mai scurt timp posibil.

Servicii de mentenanta si imbunatatire a aplicatiei mobile

Lansarea unei aplicatii nu este ultima pas in cazul realizarii unei aplicatii mobile de succes pentru afacerea ta. Asa cum schimbarea este o etapa esentiala in calea succesului, si aplicatia mobila pentru Android necesita servicii periodice de intretinere. Astfel, te asiguri ca aplicatia este in permanenta actualizata si se preteaza cerintelor clientilor. De aceea, poti beneficia de urmatoarele servicii:

  • Imbunatatiri ale UX (experienta utilizatorului) si UI (interfata cu utilizatorului) ce for oferi o experienta imbunatatita pentru utilizatori;
  • Realizarea de functii noi care doar extind modul de functionare al aplicatiei originale, fara a altera scopul initial;
  • Etapele de dezvoltare a aplicatiei sunt reiterate si adaptate in mod continuu, pentru a se alinia cu standardele si cerintele pietii.

Toate etapele de programare de aplicatii Android iti vor fi explicate de dezvoltatorii nostri.

Ce avantaje aduce platforma Android in dezvoltarea de aplicatii mobile?

Desi iPhone a revolutionat lumea dispozitivelor mobile, Android a excelat ulterior in popularitate, incepand cu anul 2010, mai exact. Care au fost motivele care au permis aceasta evolutie? Pentru inceput, vedem rapid o parte succinta dintre factorii care au influentat in mod desavarsit zona crearii de aplicatii mobile:

  • O diferenta majora in perspectiva utilizatorului este ca telefoanele cu Android sunt disponibile pe piata la preturi de toate tipurile si nu conditioneaza cumparatorul la sacrificii financiare atat de mari ca in cazul iPhone;
  • Indiferent de gradul de influenta al Google-ului, un fapt este cert: cei mai multi producatori de telefonie mobila recurg la Android;
  • Telefoanele Android sunt capabile de o foarte buna compatibilitate cu mult mai multe tipuri de dispozitive decat telefoanele iOS;
  • De cand Android a facut imbunatatiri folosind tehnologii bazate pe inteligenta artificiala si Machine Learning, utilizarea acestei platforme este mult mai usoara si mai fluida, diminuandu-se avantajele tehnice pe care le avea iOS initial; astfel, a fost consolidata o noua era in dezvoltarea de aplicatii mobile.

Numarul de utilizatorii Android este in continua crestere, iar in prezent este estimat la 2.5 miliarde de utlizatori in fiecare luna. In ceea ce tine de posibilitatile pentru crearea de aplicatii Android, dupa cum am mentionat mai devreme, limbajele de programare existente sunt in continua dezvoltare si treptat, munca programatorilor se usureaza. La ora actuala, aceste instrumente inglobeaza metode foarte eficiente pentru editare de cod, testare de aplicatii si debugging. 


Beneficiile oferite de platforma Google Play

Un alt motiv pentru care departamentul nostru responsabil de dezvoltarea aplicatiilor mobile se bucura sa lucreze pentru Android tine de politica avantajoasa pe care o ofera Google Play. In fapt, avantajele se rasfrang in mod echilibrat atat catre noi, cat si catre utilizatori, implicit companii si branduri. 

Google Play faciliteaza o multime de actiuni care au ca scop promovarea si alte procese necesare dupa lansarea unei aplicatii pe aceasta platforma. De exemplu, cel care se ocupa de un proiect poate modifica oricand meta data intr-o aplicatie din Google Play, astfel incat aceasta sa capete un loc cat mai vizibil in magazinul virtual. 

In cazul utilizatorilor, Google Play este mult mai user-friendly cand vine vorba despre shopping in comparatie cu AppStore. Afacerea ta are bineinteles de castigat din asta. Mai mult, un afacerist care foloseste o aplicatie mobila Android poate face actualizari fara costuri, poate cere refinantare de la clienti atunci cand e necesar si primeste stastici utile in activitatea sa. De asemenea, dupa actualizari, Google Play nu reseteaza rating-ul. Mai mult, pe landing page-ul fiecarei aplicatii, Google Play afiseaza statistica descarcarilor aplicatiei. 

Mai jos, am pregatit si un video despre crearea unei aplicatii Android:

De ce are nevoie afacerea ta de un serviciu de creare aplicatii mobile pentru Android?

Principalul scop al unei aplicatii mobile este de a creste venitul si de spori retentia. In ziua de astazi, piata este destul de competitiva si de aceea este esential sa te adaptezi tehnologiilor si cerintelor actuale. Daca informatiile expuse anterior nu te-au convins de avantajele unei aplicatii mobile pentru afacerea ta, urmatoarele argumente te vor ajuta in luarea unei decizii corecte:

  • Afacerea ta dobandeste mai multa vizibilitate in fata clientilor actuali, dar in acelasi timp, atrage clienti potentiali. O aplicatie confera o prezenta online mai mare si ajuta afacerea ta sa profite de timpul pe care utilizatorii il petrec pe dispozitive lor;
  • Poti crea un canal direct prin care poti interactiona cu clientii, unde acestia pot afla mai repede si mai multe despre afacerea ta;
  • Fidelizarea clientilor prin acordarea de oferte si promotii accesibile doar prin intermediul aplicatiei;
  • Brandul tau capata mai multa recunoastere si incredere din partea clientilor.

Mai mult de atat, studii despre comportamentul utilizatorilor de dispozitive mobile smartphone, tablete si alte tipuri de device-uri ce utilizeaza sistemul de operare Android au concluzionat cu urmatoarele statistici:

  • 90% din timpul pe care utilizatorii il petrec folosind dispozitivele mobile este petrecut in aplicatii si doar 10% folosesc smartphoneul pentru navigare pe internet;
  • 85% dintre persoanele care utilizeaza un smartphone prefera sa foloseasca aplicatia mobila a unui serviciu sau companii si nu site-ul web al acestora;
  • Un studiu realizat in Marea Britanie a demonstrat ca aproximativ 40 din 50 de magazine si branduri online de top pun la dispozitia clientilor aplicatii mobile.

Programarea de aplicatii Android este mai simplu de realizat, de aceea ele au si costuri mai reduse in comparatie cu cele iOS.

Cate aplicatii mobile exista in Google Play?

Daca esti interesat de volumul aplicatiilor integrate in Google Play si de evolutia acestei platforme in ceea ce priveste dezvoltarea de aplicatii mobile, poti consulta datele din tabelul de jos. Statista a publicat anul acesta date despre cresterea numarului de aplicatii din Google Play inregistrata pe parcursul ultimilor trei ani. Iata mai jos cum a evoluat continutul Google Play din 2017 pana in prima parte a anului curent, in fiecare trimestru.

   An     TrimestruNumăr de aplicații în Google Play
201712 956 763
201723 172 310
201733 364 880
201743 662 276
201813 849 865
201822 977 833
201832 108 450
201841 977 776
201912 134 302
201922 327 628
201932 469 894

Trimestru 1: ianuarie – martie, Trimestru 2: aprilie – iunie, Trimestru 3: iulie – septembrie, 

                                    Trimestru 4: octombrie – decembrie

Pe intreg globul, sunt o multime de dispozitive la care utilizatorii au acces prin intermediul telefonului mobil sau viceversa, ceea ce a sporit crearea de aplicatii mobile de-a lungul timpului. Sunt deja ani buni de cand numerosi oameni folosesc in mod constant ceasuri smart, ochelari smart, console de jocuri, automobile, aparate electrocasnice, sisteme automatizate pentru locuinte (incalzire, ventilatie, alarme, iluminare etc), televizoare smart. Toate acestea functioneaza cu Android


Cand te hotarasti sa dezvolti o aplicatie mobila pe care o atribui afacerii tale, trebuie sa stii dinainte ce poti primi in urma acestui proces. Echipa noastra furnizeaza: realizarea de aplicatii mobile native si hibride client/server (programare, design si consultanta digitala), aplicatii multimedia, software custom, solutii de testare, lansare aplicatii in Google Play si mentenanta. Dar asta nu e tot. Daca ai nevoie sa treci o aplicatie third party de la iOS la Android, poti apela cu incredere la aceiasi specialisti. Contacteaza-ne

Contactati-ne
Alex Faur este cofondator al firmei Fabrit si un expert in dezvoltarea de software. Daca aveti nevoie de servicii de webdesign si de creare de aplicatii mobile, nu ezitati sa ne contactati la 0725 615 964.